Biyopsi Nasıl Yapılır?
24 Temmuz 2024

Biyopsi Nasıl Yapılır?


Biyopsi, tanı koymak, mikroskop altında incelemek ve çeşitli testler yapmak amacı ile vücudun herhangi bir kısmından doku veya hücre örneği alma işlemidir.

Biyopsi Yapılacak Yerler, Amaçları ve Nasıl Yapılır?

Biyopsi yapılacak bölge belirlenirken, organ içindeki kitlenin yerleşimi ve örneğin nasıl alınacağına karar verilir. Öncelikle, biyopsi yapılacak bölge lokal anestezi ile uyuşturulur ve küçük bir doku örneği alınır. Alınan bu örnek, patolojik oluşumları tespit etmek amacıyla mikroskop altında incelenir. Biyopsi işlemi genellikle 15-20 dakika sürer. İşlem sonrasında herhangi bir kesik veya dikiş işlemi yapılmaz. Örnek ve kitle en uygun şekilde alınır. Hasta işlemden sonra genellikle rahat ve sağlıklıdır. Sadece anestezinin etkisinden kaynaklanan hafif halsizlik, susuzluk ve ayılma evresi olabilir. Sonrasında hastanın iyileşme süreci genellikle hızlıdır.

Biyopsi Çeşitleri

  • Meme Biyopsisi
Meme biyopsisi genellikle meme kanseri riskini değerlendirmek amacıyla yapılır. Biyopsi işleminden önce ultrason ile memedeki kitlenin yeri tespit edilir, ardından lokal anestezi uygulanır. Kitle alındıktan sonra hasta, lokal anestezinin etkisinin geçmesi için sırt üstü pozisyonda dinlenir. Biyopsi işlemi bittikten sonra hasta genellikle aynı gün içinde, yaklaşık 3 saat sonra günlük işlerine dönebilir.

  • Mide Biyopsisi
Mide biyopsisi, midede bulunan yaraları tespit etmek için kullanılan bir işlemdir. Hasta biyopsi öncesinde tercihe göre tam anestezi alabilir veya ağıza uygulanan sprey ile sadece boğazı uyuşturulabilir. Daha sonra endoskopi hortumu ağızdan geçirilerek mideye indirilir ve midede bulunan yaralı bölgenin görüntüsü alınır. Bu sayede hastanın midesindeki durum değerlendirilerek ilaçla mı yoksa ameliyatla mı tedavi edileceğine karar verilir. Hasta işlem sonrasında günlük yaşamına devam edebilir.

Ekstra Bilgiler

Biyopsi işlemi genellikle poliklinik şartlarında yapılır ve çoğu zaman hastanın hastanede kalmasını gerektirmez. Ancak bazı biyopsi türleri, daha invaziv olabilir ve hastanede gözlem altında tutulmayı gerektirebilir. Biyopsi sonuçları genellikle birkaç gün içinde alınır ve doktor tarafından hastaya bildirilir. Biyopsi sonuçlarına göre, tedavi planı oluşturulur.

Biyopsi işlemi sırasında ve sonrasında enfeksiyon riski düşük olmakla birlikte, her cerrahi işlemde olduğu gibi bazı riskler taşır. Bu nedenle, biyopsi yapılacak alanın sterilizasyonu ve hastanın işlem sonrası bakımına dikkat edilmesi önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Nodül Biyopsi Nasıl Yapılır?

Nodül Biyopsi Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni