{ "title": "Tükürük Bezi Biyopsisi", "image": "https://www.biyopsi.gen.tr/images/tukuruk-bezi-biyopsisi.jpg", "date": "20.01.2024 10:42:35", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Tükürük bezi biyopsisi, insanlarda direk olarak ağız içerisinde yapılan bir operasyondur. Her ne kadar kolay bir operasyon olsa bile diğer operasyonlar gibi küçük riskler barındırır. Tükürük bezi biyopsisi ile kişinin tükürük bezlerinden bir parça alınır ve patolojik olarak detaylı bir şekilde incelenir. Bu şekilde kişinin tükürük bezlerindeki hastalıklar ya da diğer sorunlar kolay bir şekilde ortaya çıkarılır. Kısaca söylemek gerekirse tükürük bezi biyopsisi, insanlarda çeşitli patolojik hastalıkların oluşumunun incelenmesi amacıyla yapılır. Tıp biliminde çok uzun zamanlardan beri yapılan bu biyopsi, günümüzde son derece gelişmiş olan cihazlarla yapıldığı için ciddi bir şekilde sonuç alınmaktadır. Yapılan tükürük bezi biyopsilerinin yaklaşık olarak yüzde 15'inden olumlu ya da olumsuz sonuç alınamamaktadır. Bu durumun en büyük nedeni ise operasyonu gerçekleştiren cerrahın işinde iyi olmamasıdır. Tükürük bezlerinde kanser olan insanlarda ve tükürük bezlerinde farklı dokular oluşmuş olan insanlarda tükürük bezi biyopsisi yapılmaktadır. Tükürük bezi biyopsisi, diğer biyopsilere göre daha kolay geçer. Çünkü kişilerde tükürük bezleri son derece rahat ulaşılabilecek bir yerde bulunur. Böylece insanlarda çok büyük kesilere gerek kalmadan gerekli olan biyopsi yapılır. Tükürük bezi biyopsisi, günümüzde en iyi kanser teşhis yöntemlerinden biridir. Hatta artık görüntüleme cihazları bile bu yöntemden daha az kullanılmaktadır.

Tükürük bezi biyopsisi öncesinde

Bu biyopsi öncesinde öncelikle kişinin aç olması gerekmektedir. Bu nedenle ameliyattan en az 5 saat öncesine kadar kişinin herhangi bir şey tüketmemesi gerekmektedir. Bunun yanında hasta ameliyata hazır bir hale gelmek için uygun kıyafetleri giyer ve hastada bazı anestezi uygulamaları yapılır. Tükürük bezi biyopsisi yapılacak olan hastada genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Hastada yapılan lokal anestezi ile operasyon gerçekleştirilir. Bu nedenle işinin tümör olan tükürük bezi bölgesi uyuşturulur. Bu anestezi sadece küçük bir iğne ile yapılır. Tükürük bezi biyopsisi insanlarda alt dudağın iç kısmında yapılmaktadır. Son derece rahat ulaşılabilir bir bölge olması nedeniyle biyopsi biraz daha kolay geçer.

Tükürük bezi biyopsisi nasıl yapılır?

Hastada tüm ameliyat hazırlıkları yapıldıktan sonra kişinin alt dudağının içerisine doğru oldukça ince uçlu iğneyle ağrı kesici yapılır. Yaklaşık olarak bir dakika sonra iğne yapılan bölgenin üzerine bir cm'ye kadar bir kesi yapılır. Bu kesi biraz oyulur ve içerisinden bir miktar tükürük bezi alınır. Tükürük bezi pirinç tanesine benzerdir ve 3 tane alınması tükürük bezi biyopsisi için yeterlidir. Bu sırada kanamalar meydana gelebilir. Meydana gelen kanamaları durdurmak için bir tampon beziyle bölgeye müdahale edilir. Bir dakikalık bir baskı bu kanamanın durması için yeterli olacaktır. Hastanın iyileşme süresi 4 haftaya kadar uzayabilir.

Tükürük bezi biyopsisi sonrasında
" } ] }