{ "title": "Tru Cut Biyopsi", "image": "https://www.biyopsi.gen.tr/images/tru-cut-biyopsi.jpg", "date": "20.01.2024 06:48:24", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "
Tru cut biyopsi, göğüs hastalıklarında uygulanan biyopsiler arasında yer almaktadır. Son dönemde oluşan yumuşak doku tümörlerinde açık biyopsinin yerine Tru cut biyopsi uygulaması ile özellikle tümör merkezlerinde son derece giderek artan bir uygulama arasında yer alır. Bu yöntemin güvenilirliği araştırılarak kanıtlanmıştır. Güvenilir olduğu açıktır ve ameliyat yapılmadan önce kullanılabilecek yöntemin ilki olduğu belirtilmiştir. Yumuşak doku tümörlerinde kesin tanı konulması için Tru cut biyopsi değerlendirilirken ihtiyatlı olmak ve tedavinin planlanmasında büyük önem taşıyan sarkom ile lenfom veya metastaz ayrımı histolojik değerlendirmede tekrar tru cut biyopsi ve açık biyopsi yapılması gerekir. Göğüste bulunan kitlenin içeriğinin belirlenmesi ve tanısının konması için kullanılan bu yöntem öncesinde hastalarının kullandığı ilaçları doktora bildirmesi gerekir. Kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyor ise Aspirin gibi biyopsi yapılmadan bir gün birkaç gün önce bu ilaçları kesmesi gerekir. Bazı durumlarda biyopsi öncesinde kan örneği alınarak kanda pıhtılaşma ilgili problemler olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Biyopsi olacağı gün rahat kıyafetler giyilmesi gerekir ve göğüs bölgesine deodorant ve pudra gibi karışım maddeler kullanılmaması gerekir. Hastanın aç veya tok olması gerekmez. Hafif tok olması tercih edilirken; biyopsi sonuçları genellikle birkaç gün içerisinde hazır olur.

Tru cut biyopsinin uygulanması

Tru cut işlemi esnasında kalın iğneler kullanılarak biyopsi tabancası aracılığıyla bu işlem gerçekleştirilir. Uygulama öncesinde iğne kitlenin kenarına yerleştirilerek; tabancanın düğmesine basıldığında iğne kitlenin içerisine doğru girer. Bu esnada küçük bir parça kopararak geri gelir. İğne memeden çıkarılır. İçindeki doku parçası küçük bir çözelti içerisine konularak yine tekrar memenin içerisine iğne gönderilir. Bu şekilde işlemin devam etmesinin amacı kitlenin farklı bölümlerinden birkaç tane daha doku örneği almaktır. Bu parçalar çözelti içinde patoloji laboratuvarlarında göndererek, birkaç gün sonra kesin sonucun gelmesi beklenir. Tru cut biyopsi iğnesi çıkarıldıktan sonra bu bölgenin küçük bir bantla kapatılması; belirli bir sürede bu bölge baskı uygulayarak kanamanın olmaması sağlanır.

Tru cut biyopsinin avantajları nelerdir?

Bu yöntem deneyimli kişilerin uyguladığı biyopsi ile spesifik tanı koyma ile elverişli doku örnekleri daha kolay ve güvenilir yapılarak sonuç alınması kesinleşir. Kitleli memelerin tanısında en çok tercih edilen biyopsi yöntemi arasında yer alır. Bu yöntemin kesinliği diğer iğne ve iğne biyopsisindeki ne oranla daha fazla olduğu için uygulaması yapılır. Meme üzerinde birkaç milimetre genişlikte kesik oluşması gerekir. Birkaç gün içerisinde kesiğin kendiliğinden iyileştiği görülür. Tru cut işlemi sonrasında geçici ağrılar oluşur. Bazı işlem sonrasında morarma gibi problemlerde meydana gelebilir. Memedeki kitlenin alınmasında önemli bir yöntem olup; genel olarak ağrısız ve kolay geçen bir işlem olarak uygulanır.

Tru cut biyopsinin dezavantajları nelerdir?

Bu işlem memedeki sadece kitlenin tanısının yapılması için uygulanır. Özellikle küçük olan kitlelerin tam olarak doğru yere yerleştirilmesi ile istenilen bölgeden parça almak deneyim gerektirir. Yapılan işlem sırasında dikkatli olmak gerekir. Kullanılan iğne diğer iğne biyopsilerinin iğnelerine göre daha pahalıdır. Ayrıca bu işlem esnasında oluşan kesiğin geçmesi daha zor olabilir. Bu sebeple Uzman kişiler tarafından yapılması ve işlem sırasında hastanın sakinleştirilmesi son derece önemlidir. Meme kanseri cerrahi girişim gerekmeden Tru cut işlemi ile yapılacak kitle patolojisinin sonucuna göre hastalığının kesin tanısı konulur. Sonuca göre de diğer tedavi şekline karar verilir.
" } ] }