{ "title": "Punch Biyopsi", "image": "https://www.biyopsi.gen.tr/images/punch-biyopsi.jpg", "date": "19.01.2024 21:10:57", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Punch Biyopsi, hastanın lezyonunun büyüklüğüne bakılarak biyopsi için deriden silindir şeklinde doku örneği alınması işlemine denilmektedir. Punch biyopsi lezyonların tanısı için kullanılan kolay ve pratik bir yoldur. Punch biyopsi avantajları olarak deride tam doku sağlanması, hastanın çabuk iyileşmesi, dikiş kapandıktan sonra iyi bir kozmetik sonuç elde edilmesi gibi son derece iyi sonuçlar veren avantajları bulunmakta ve tercih edilen bir cerrahi yöntem olarak da bilinmekte, yaygın olarak uygulanmaktadır.

Punch Biyopsi Uygulaması

Öncelikle punch biyopsi yapılacak odanın ekipmanlarının cerrahi operasyon için hazırlanması ve değerlendirme yapılması önemlidir. Hastaya işlem aşamaları tedavi süreci ve süresi hakkında yazılı sözlü bilgi verilerek aydınlatılması gereklidir. Bütün bu hazırlıklar yapıldıktan sonra cerrahi operasyona başlanmalıdır. İlk önce punch biyopsi yapılacak bölge belirlenmeli ve işaretlenmelidir. Daha sonra hastaya lokal anestezi uygulanarak lokal anestezi yapılan bölgenin anestezi etkisi beklenerek ve punch biyopsi yapılacak deri bölgesi ve çevresi antiseptik solüsyon ile temizlenerek biyopsi bölgesi steril örtü ile cerrahi operasyon yapılacak bölge açıkta kalacak şekilde kapatılır. Deri bölgesinde lezyonun büyüklüğüne göre ayarlanarak punch seçilir. Punch seçimi duruma göre değişkenlik gösterir örneğin hasta dokusunu ilgilendiren patoloji yapılacaksa ve punch biyopsi alınacak ise punch en az 5-6 mm olmalıdır. Lezyon çevresinde deri çizgilerine ters yönlere doğru çekilecek şekilde parmaklar yerleştirilir.

Parmaklar arası gerdirilerek oval defekt elde edilir. Daha sonra parmaklar arasında bulunan punch dik gelecek şekilde deri üzerine bırakılır. Bölgeye basınç uygulanarak punch döndürülür ve döndürülen punch derin subkutan dokusuna geçtiğinde dokuda görülen direnç azalması sonucunda yeterli derinliğe ulaşıldığı anlaşılmakta ve deriden biyopsi alma işlemi gerçekleşmiş olmaktadır. Deri dokusundan alınan doku örneği bu aşamada zedelenmeden tutulması ve bistüri veya makasla kesilerek deriden biyopsi alma işlemi tamamlanmalıdır. Sonrasında operasyon bölgesinde oluşan oval dikilerek kapatılmalıdır. En fazla iki dikiş atılması bölgenin daha çabuk iyileşmesi bakımından uygun olacak ve sonrasında enfeksiyon riskini de azaltacaktır. Yara bölgesi iyileşmeye bırakılacaksa pıhtılaşma sağlanmalıdır. Bunun içinde bölgeye direk basınç uygulanması için monsel solüsyonu kullanılmalıdır. Yaralı bölgeye dikiş atılarak kapatıldıktan sonra antibiyotikli pomat uygulanarak yara bölgesi gazlı bez ile kapatılarak bantlanır. Hastadan alınan deri dokusu dermatopatolojik inceleme için zaman kaybedilmeden formol solüsyona koyulur. Cerrahi uygulan bölge yaklaşık 48 saat sonra doktor denetiminde açılarak izotenik ile yıkanır ve tekrar antibiyotik pomat uygulanarak pansuman yapılmalıdır. Doktorun vereceği dikişlerin alınması zamanına kadar bu işlem yaranın enfeksiyon kapmaması için günlük uygulanmalıdır. Dikiş alınma süre cerrahi operasyon bölgesine gere değişkenlik göstermektedir. Örneğin operasyon gövde bölgesinde yapılmış ise 14 gündür, operasyon bölgesi eğer yüzde ise en fazla 7 gündür.
" } ] }