{ "title": "Prostat Biyopsisi", "image": "https://www.biyopsi.gen.tr/images/prostat-biyopsisi.jpg", "date": "19.01.2024 10:03:36", "author": "Kadem Atay", "article": [ { "article": "Prostat Biyopsisi; kısaca makattan ultrason eşliğinde girilerek prostattan bir parça alınmak olarak tarif edilmektedir. Bu uygulama genellikle, parmakla yapılan muayene sonucunda prostatında sertlik veya modül belirlenen hastalara uygulanmaktadır. Parmakla yapılan muayene sonucunda tespit edilmiş olan sertlik ve modüllerin, iyi huylu veya kötü huylu oldukları tam olarak belirlenemez Durum böyle olunca hastalığın erken teşhis şansı ortadan kalkmış okur.

Prostat biyopsisi öncesinde ve daha sonradan, dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Uyulmadığı taktirde, Hastanın ileri tarihlerde birçok sıkıntıya düşmesi söz konusu olabilir. Prostat iğne biyopsisi, tıpkı parmakla muayenede olduğu gibi makata koyulan bir ultrasonografi alıcısı sayesinde elde edilen prostat görüntüsü eşliğinde alınmaktadır. Biyopsi örnekleri bir iğne yadımı ile alınır. Prostatın her iki tarafından ortalama 6-24 adet iğne ile biyopsi örnekleri alınır. İğne ile prostat doku biyopsisi prostat çevresinde yapılan lokal anestezi altında yapılır. Bu durumda genel anestezi kullanılmaz. Biyopsi yapıldığı tarihten en az 8-10 gün öncesinden, asla aspirin veya kanı pıhtılaştıran ilaçlar kullanılmamalıdır. Aynı şekilde bu ilaçlar biyopsi sonrasının en az 10 gün sonrasına kadar kullanılmamalıdır. Biyopsi öncesinde muhakkak idrar örneği alınarak, idrar yollarında herhangi bir enfeksiyon olmadığı kanıtlanmalıdır. İdrar tahlilinde herhangi bir enfeksiyon izine rastlanmasa bile, Biyopsi öncesinde doktorunuz tarafından size antibiyotik başlatılacak ve işlem sonrasını da kapsayacak şekilde kullanmanız istenecektir. Biyopsi sabahı kesinlikle, bağırsak temizliği için doktorunuz tarafından size reçete edilmiş lavmanla bu temizliğin yapılması önem kazanmaktadır. Ayrıca prostat iğne biyopsisi için hastanede yatmak zorunlu bir durum değildir.

İşlem esnasında, sol yanınızda yatarak bacaklarınızı karnınıza doğru çekmeniz doktorunuz tarafından sizden istenecektir. Bu pozisyonda işlem yapılacaktır. Doktor tarafından makat hem kayganlaştırıcı hem de lokal uyuşturucu etkisi olan bir jel sıkılacaktır. Doktor parmakla rektal muayeneyi tekrarladıktan sonra biyopsi iğnesi içeriye itilerek, biyopsi materyalleri alınmaya başlanacaktır. Prostat biyopsi örneklerinin değerlendirilmesi sonrasında elde edilen sonucu doktorunuz ile görüşmeniz gerekecektir. Biyopsi işlemi yaklaşık olarak 15-20 dakika arasında sürmektedir. Parça alınmasından sonra idrarda, menide ve dışkıda kanamalar olabilmektedir. Ama bu kanamalar zaman içinde geçebilmektedir. Uzun süren kanamalar halinde mutlaka doktor ile irtibat kurmak gerekir. Ayrıca biyopsi sonrasında, ateş, titreme ve idrar yapmakta zorlukla seyreden akut prostat iltihaplanması görülebilir. Böylesi durumlarda da mutlaka doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
" } ] }