{ "title": "Nodül Biyopsi Nasıl Yapılır", "image": "https://www.biyopsi.gen.tr/images/nodul-biyopsi-nasil-yapilir.jpg", "date": "20.01.2024 01:21:19", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Nodül biyopsi nasıl yapılır, Tiroit bölümünde iğne biyopsi ile uygulanan nodül biyopsi olarak bilinir. Hastaların biyopsi öncesinde aspirin ilaçları kullanmaması gerektiği uyarısı yapılır. Hastanın kan cıvıltıcı ilaçları kesmeleri gerekirken; bu ilaçların kanamayı artıracağından dolayı kullanmaması gerektiği anlatılır. Ayrıca Hemofili hastalığı gibi kan hastalığı olanların veya kan sulandırıcı ilaç kullananların ilaçları kesilmeleri biyopsi öncesinde kendi sağlıkları için önemlidir. Herhangi bir bitkisel ilaçlar kullanılıyor ise doktorun bilgilendirilmesi gerekir. Biyopsi yapılırken aç veya tok olmanın hiçbir önemi yoktur. Biyopsi yapılmadan önce gerekli randevular alınır. Randevu saatinde biyopsi yapılacak bölüme gidilir. Nodül biyopsi uygulaması Uzman ekip tarafından yapılması gerekirken; hastanın gerekli hastalığının kesin tanısı için hayati önem arz eder.

Nodül Biyopsi uygulaması

Nodül biyopsi yapılırken Tiroit bölgesi ultrason ve ultrasonsuz sonsuz olmak üzere iki şekilde yapılır. Büyük nodüllerde ultrason gerektirmez. Çünkü büyük nodüllerin el ile kolaylıkla bulunması mümkündür. Ancak küçük nodüllerde ultrason yardımıyla nodülün yerinin kesin saptanması oldukça önemlidir. Biyopsi genellikle kolunuzdan alınacak kan gibi kullanılan plastik enjektörlerle uygulanır. Herhangi bir başka alet kullanılmadığı gibi ameliyat gibi uygulama yapılmaz. Hastalarda bulunan ameliyat korkusu nedeniyle biyopsi yapılmasına hastaların korktuğu gözlenirken; biyopsi yapılacak hastanın aşırı stres yaptığı ve aşırı heyecanlandığı gözlenmektedir. Ancak yapılacak işlem sırasında hastaların çok az bir iğne batması hissi yaşayacağından dolayı önemli miktarda korku ve endişeye gerek olmadığı, biyopsi yapıldıktan sonra hastaların çok kolay olduğunu söyledikleri de görülür.

Biyopsi yapılacak hasta önce muayene masasına yatırılır ve başının biraz arkaya doğru itilmesi sağlanır. Böylelikle nodülün bulunduğu kısmın veya nodüllerinde daha iyi fark edilmesi sağlanır. Hastanın biyopsi sırasında yutkunmaması gerektiği anlatılarak; yapılacak nodülün yeri önce el ile iyice saptanarak biyopsi yapılacak bölgenin alkollü pamuk ile temizlenerek biyopsi işleminin yapılması sağlanır. Daha sonra enjektör iğnesi kullanılarak nodülün bulunduğu bölgeye girilir ve enjektörün pistonu geriye çekilerek burada bulunan nodülün dokusunun, nodül hücrelerinin enjektörün içerisine girmesi sağlanır. İşlem gerçekleştirildikten sonra iğne çıkartılır ve geriye çekilir çekilmez biyopsi yapılan yerin kanaması durdurulması için küçük bir pamukla 15 dakika kadar bu bölge baskı uygulanır. Kanama ve şişmenin olması buraya uygulanacak baskı ile azaltılır. Biyopsi yapılan alana daha sonra ufak bir bant uygulanarak; bu alanın temizliği sağlanır. Bu alanın daha sonra rahatsızlık hissi oluşturur ise buz uygulaması yapılması ve bu rahatsızlığın ortadan kaldırılması tavsiye edilir.

Enjektörün içerisinde çekilen nodülün parçası daha sonra lam denilen ufak cam parçalarına yerleştirilir ve bu bölgeye yayılması ile gerekli incelenecek alana gönderebilir. Patolojik inceleme yerine gelen lamın üzerinde bulunan nodüllerin parçaları laboratuvara gönderilir ve kısa süre sonra yapılan biyopsi işleminin sonucunun gelmesi beklenir. Yapılan nodül biyopsi işlemi esnasında yapılacak bölgenin uyuşturulmasına gerek yoktur. Çünkü bu işlem ağrı oluşmasına neden olmaksızın kolaylıkla yapılacak bir işlemdir.

Nodül Biyopsi sonrasındaki işlemler

Nodül biyopsi yapıldıktan sonra hastanın yavaşça sedyeden kaldırılarak oturması sağlanır. Yaklaşık olarak 5 dakika burada oturması sağlandıktan sonra hastanın işine veya evine gitmesi gerekir. Biyopsi sırasında çok hafif bir ağrı meydana gelir, bu ağrı koldan kan alınırken oluşan ağrı kadardır. Bu nedenle korkulmasına gerek yoktur. Biyopsi yaptırılması son derece önemlidir. Çünkü bu bölgede bulunan nodülde kanser varsa tedavi gecikmeden gerekli kanserin yayılmasının önlenmesi sağlanır. Ancak biyopsi nodülü olan hastaların ameliyat öncesi mutlaka biyopsi testleri yaptırması gerekir. Ameliyat öncesinde nodülün kanser olduğu anlaşılırsa ameliyat ona göre yapılmalıdır. Yapılacak nodül biyopsi sonra hastanın işlerini yapmasına hiçbir engel yoktur. Bu işlem oldukça küçük bir işlem olup; hastanın korkmasını ve stres yapmasını gereken bir işlem değildir.
" } ] }