{ "title": "Küretaj Biyopsi", "image": "https://www.biyopsi.gen.tr/images/kuretaj-biyopsi.jpg", "date": "19.01.2024 05:31:49", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "

Küretaj Biyopsi, rahimden parça alınması ile yapılan anormal kanamaya neden olan rahimdeki birçok hastalığı teşhis etmeye yarayan bir uygulamadır. Rahim içi kanalın küret adı verilen kazıyıcı bir alet ile kazılarak bu bölgeden çıkarılmasına küretaj biyopsi denir. Rahim kanalını kazıma adı verilen bu işlemde alınan materyal inceleme için patolojiye gönderilir. Kanserle alakalı olduğu için tarama testi yanında simir testi haricinde, küretaj yöntemi ile yapılan işlem sonrasında uygulanan tetkiklerle Servikal değerlendirme oldukça önemlidir. Bu teknik sayesinde dilatasyon rahim ağzının genişletilmesi ile daha kolay olur. Rahmin incelenmesi ile küretaj biyopsi gerçekleştirilir. Alt karın bölgesinde bulunan rahim kaslı bir organ olarak bulunurken; rahim aylık adet dönemi değişkenlik gösteren hormonların değişmeleri sonucunda döllenmiş yumurta için hazırlanması amacıyla rahim içi döşeme her ay büyüyüp daha kalın olmaya başlar. Yumurtada döllenme meydana gelmeyince hormon seviyeleri azalır. Burada oluşan aşırı kanama veya olmayan kanamanın nedeni için bu işlem gerçekleştirilir.

Küretaj Biyopsi alınmasının sebepleri nelerdir?

Küretaj biyopsi yapılmasının nedeni anormal kanama nedenlerinin bilinmesi içindir. Bazı menopoz öncesi ve sonrasında da bu uygulama yapılırken; rahim kanseri içinde bu uygulama kullanılır. Herhangi bir hücrenin anormal olup olmadığının saptanması için bir mikroskop altında incelenmesi yapılır. Rahimde bulunan kitle ve lezyonları incelemek içinde bu uygulama yapılır. Yapılan bu işlemin amacı içindeki düzensiz kanamaya sebep olan dokunun kalınlaşmış endometriyum kısmın tamamen çıkartılmasıdır. Şiddetli ve uzun süren kanamalarında altında yatan sebebin bulunması için patolojik olarak bu işlemin uygulandığı görülür.

Küretaj biyopsi nasıl yapılır?

Küertaj biyopsi parça alınması işlemi doktorun klinik bir ortamda yapması gereken yöntemdir. Anestezi ile hasta uyutulurken; rahim ağzı etrafındaki bölgenin genişletilmesi ile küretaj biyopsi gerçekleştirilir. Bu işlem esnasında hasta sırtüstü yatarak ve bacaklar sedyedeki bacaklığa yerleştirilerek; doktorun pelvik muayenede küretaj aleti yerleştirilerek uygulamaya başlanılır. Rahim ağzı aleti tutularak rahim ağzı yavaşça genişletilir. Ayrıca rahimden biyopsi yapılmasında endometrial biyopsi dediğimiz bir işlemde yapılabilir. Rahmin içini döşeyen zar tabakasından ek olarak rahmin ağzının içini döşeyen kısımdan ayrı ayrı ayrı örnekler alınır. Bu işlem özellikle rahim kanserinin ayrımında önemli bir test aracı olarak kullanılır. Yine rahim ağzı kanserinin kesin tanısının konulması da bu işlem ile sağlanır. Ayrıca sinir testleri veya kolposkopik incelemede şüpheli lezyonların varlığında küçük çapta kitlelerin alınması ve bu bölgenin kazılarak patolojiye gönderilmesi için uygulanır.

Küretaj biyopsi sonrasındaki iyileşme

Yapılan işlem sonrasında hastanın durumuna göre taburcu işlemi gerçekleşir. Genel anestezi altında yapılmış olan küretaj biyopside biraz bulantı ve kusma olması normaldir. Uygulanan biyopsi sonrasında kasıklarda az miktarda ağrılar, vajina bölgesinde hafif lekelenmeler ve kanamalar meydana gelebilir. Küretaj sonrası rahim bakteriler ve enfeksiyonlara maruz kalabileceği için buranın temizliğine dikkat edilmelidir. Yapılan işleme göre hastanın dinlenmesi gerekir. Lezyon veya parça alınmasında hasta rutin işlerini yapabilirken; küretaj olan hastanınrahim içi tamamen boşaltılmışsa birkaç gün dinlenmesi, daha sonra günlük hayatına dönmesi gerekir.
" } ] }