{ "title": "Kemik İliği Biyopsisi", "image": "https://www.biyopsi.gen.tr/images/kemik-iligi-biyopsisi(1).jpg", "date": "21.01.2024 00:57:26", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kemik iliği biyopsisi, kan dolaşımın ve yaşamın temel yapı taşları arasında yer alır. Vücudumuza gerekli olan besinler kan yoluyla hücrelere taşınır. Bu sayede canlılık devam ettirilir. Kanı meydana getiren temel hücreler ise kemik iliğinde üretilir. Kan hücrelerini akyuvar, alyuvar, trombosit gibi gruplar oluşturur. Enfeksiyonlardan korunma ve sağlığın korunmasında akyuvarlar önemli bir yere sahiptir. Alyuvarlar ise kanın temel elemanıdır ve eksikliğinde kansızlık sorunu yaşanır. Kanın pıhtılaşma yeteneği ise trombositler tarafından sağlanır. Travmalarda ortaya çıkan kanamalarda, cerrahilerde oluşan kanamalarda, damar içinde kanın fonksiyonunu sürdürmesini sağlarlar. Trombosit eksikliğinde ise pıhtılaşma dahil oldukça ciddi sorunlar yaşanabilir. Kan hücreleriyle alakalı eksikliklerde ortaya çıkabilecek hastalıkların teşhisinde, kemik iliği biyopsisi yapılması gerekir.

Kemik iliği biyopsisi, kemik iliği fonksiyonlarının kontrol edilmesi, kandaki temel hücrelerin sayısı, hücrelerin kalitesi, hücre fonksiyonlarının eksikliğinin tespiti, hastalıklara ait olan spesifik özelliklerin belirlenmesi amacıyla yapılabilir.

Kemik iliği biyopsisi nasıl yapılır?

Biyopsi yapılmadan önce, hastada kuşku duyulan durumla ilgili bütün ileri invaziv olmayan incelemelerin yapılması gerekir. İnvaziv bir işlem olan kemik iliği biyopsisi en son aşamaya bırakılmalıdır. Genellikle kemik iliği biyopsisi sırasında genel anestezi kullanılmaz. Hastanın biyopsi yapılmadan önce aç olmasına da gerek kalmaz. Lokal anestezi tercih edilerek biyopsi rahatlıkla yapılabilir.

Kemik iliği biyopsisi için genellikle iliak kemiğin ön ya da arka bölümü ile sternum adı verilen kemik tercih edilir. Sternuma göre kalça kemiği biyopsi için daha öncelikli tercihtir. Biyopsinin uygulanacağı bölge temizlenerek, kemiğe kadar uzanan alana lokal anestezik tatbik edilerek uyuşturma sağlanır. Kemik iliği biyopsisi yapılırken, özel ilik biyopsi iğnesi ile işlem yapılır. Lokal anestezinin ardından iğne, örnek alınacak bölgeden kemiğe gidecek şekilde sokulur. Bu işlemde alınan materyal kandan daha yoğun olur. Bu madde lamlara ya da laboratuvar tüpleri içinde konularak, incelemenin yapılacağı laboratuvara en uygun koşullarda gönderilir. Biyopsi bittikten sonra hastalar doktorun önerisiyle analjezik alabilir.

Kemik iliği biyopsisi sonrasında

Hastaya yapılan lokal anestezi sayesinde kemik iliği biyopsisi ağrısız şekilde tamamlanır. En fazla enjektöre iliğin çekildiği sırada hastanın bacağını etkileyen bir ağrı hissedilebilir. Bazı durumlarda yapılan aspirasyon sonrasında kemikten bir parça alınması yani biyopsi yapılması gerekebilir. Bu uygulama diğerine göre daha ağrılı olur. Fakat işlemlerin hepsi kısa sürede tamamlanır.

Kemik iliği biyopsisi sonrasında hastaların hastanede kalmasına gerek kalmaz. Hastaların hareket etmesi ortaya çıkabilecek ağrının azaltılmasında etkilidir. Biyopsi yapılan bölge 24-48 sonra açılabilir, hasta banyo yapmak isterse yapabilir. Bundan sonra genellikle antibioterapi yapılmasına gerek duyulmaz.
" } ] }