{ "title": "İnsizyonel Biyopsi", "image": "https://www.biyopsi.gen.tr/images/insizyonel-biyops.jpg", "date": "20.01.2024 08:48:36", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "İnsizyonel Biyopsi, vücutta bulunan derinin yeterli bir parçasının ameliyat yolu ile alınmasıdır. İnsizyonel biyopsi dermatoloji de en fazla yapılan cerrahi operasyonlar arasında yer alır. Başarı oranı için uygun bölgeden yani aktif bölge ya da tipik bölgeden parça alınmasıdır. Derinin alınacağı yerin büyüklüğü ve derinliği tanılara göre ve lezyonların özelliğine bakılarak ayarlanmaktadır. İnsizyonel biyopside deriden parça alınması için öncelikle gerekli malzemeler hazırlanır bu malzemeler lokal anestezi için lidokain, steril eldiven, antiseptik solüsyon alkol, steril enjektör, steril portegü, steril bistüri sapı, steril örtü delikli, bistüri ucu, steril penset, iplik makarası, steril direksiyon makası, doku çengeli, gazlı bez, hemostatik klemp, dikiş metaryalleri, formol solüsyon, serum, antibiyotik merhem, taşıma kabı, bipolarpenset, elektro cerrahi cihazı ve işaretleme kalemi.

İnsizyonel Biyopsi Cerrahi uygulama

İnsizyonel biyopsi cerrahisine geçilmeden önce uygulama yapılacak odanın donanım hazırlığı ve temizliği yapılmalıdır. Hastaya konu hakkında aydınlatıcı bilgi vererek hastadan aydınlatma onay formu (İmzalı) alınır. Cerrahi işlem için gerekli kurallar uygulanmalıdır. Cerrahi müdahale için bütün hazırlıklar yapıldıktan sonra hastanın deri çizgilerinin durumu ve bölgesi gerginliğinin ne yönde olduğu tespit edilerek deri çizgilerine paralel kesi yapılacak yer belirlenir. Biyopsi yapılacak yer seçilir ve işaretleme kalemi ile çizilir. Bu çizilen bölge uzunluğu 4-5 mm yeterli olacaktır. Lezyon durumuna gere de genişletilebilir. İnsizyonal biyopsi yapılacak alana ve 1-2 cm çevresine lokal anestezi uygulanır. Yapılan lokal anestezinin bölgeye etki etmesi için 10-20 dakika beklenir. İnsizyonel biyopsi yapılacak bölge ve çevresi 4-5 cm'ye kadar antiseptik solüsyon ile temizlenir. Operasyon bölgesi açık olacak şekilde bölge delikli steril bez örtülür. Daha sonra deri bistüri yardımı ile deri iki uçtan gerilerek sabitlenir ve işaretlenen bölgeye kesi işlemi yapılır. Kesi işleminde sona gelindiğinde doku parçası doku çengeli yardımı ile tutulur ve bistüri ya da makas yardımı ile subkutan parçası dokudan kesilerek alınır. Deriden alınan parça akabinde dermatopatolojik incelemeye alınacağı için formal solüsyonuna konulur. Açılan kesi bölgesine doku çengeli konularak rahat işlem yapıp yapmadığı kontrol edilir. Operasyon yapılan bölgesine kanama kontrolü için bipolar penset kullanılarak damarlar sütür ile bağlanır ve yara kenarları epitermal dikişler ile dikilir. Son olarak kesi gölgesi yıkanarak temizlenir ve antibotik merhem sürülür ve stgeril gazlı bez yardımı ile sarılır ve bantlanır. İnsizyonel biyopsi ameliyatı gerçekleşmiş olur. Ameliyattan 48 saat sonra doktor denetiminde sarılı bölge açılarak isotenik ile yıkanır ve antibiyotik pomat ile pansuman yapılır. Bu durum dikişler alınana kadar devam etmelidir dikişlerin alınma süresi 15 gün kadar olmaktadır.

İnsizyonel biyopsi ameliyatı sonrasında birtakım yan etkiler görülebilir bunlar; damarlarda sinir hasarı, dikişli bölgelerin köşelerinde potluk, kesi bölgesinde kabarıklık olması, kanama, enfeksiyon, dikişlerin açılması, reaksiyon gelişmesi, nekroz gibi yan etkiler görülebilir.
" } ] }