{ "title": "Hepatit B Biyopsi", "image": "https://www.biyopsi.gen.tr/images/hepatit-b-biyopsi.jpg", "date": "20.01.2024 01:01:42", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Hepatit B Biyopsi, Hepatit B hastalığı karaciğerin iltihaplanmasına neden olan virüslerin oluşturduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Hepatit B virüsü karaciğerlere yerleşerek çoğalır ve zaman içerisinde karaciğeri tehlikeye sokacak derecelere ulaşabilir. Bu nedenle hepatit B oldukça ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.

Bu hastalığın tanısının doğru konulabilmesi ve tedavide uygulanacak yöntemlerin belirlenmesi için hepatit B biyopsisine başvurulur.

Karaciğerden ufak bir parça alınması sonucu yapılan Hepatit B biyopsisi Hepatit B hastalığının tanısını kesinleştirmek amacı ile yapılır ve hepatit B hastalığın tanısının koyulabilmesi için oldukça önemlidir.

Hepatit B, bir karaciğer hastalığı olması nedeniyle hastalığın derecesini ve gelişimini doğru bir şekilde ortaya koyabilmek için uygulanacak en doğru yöntem biyopsidir. Hepatit B biyopsisi, hastalığı meydana getiren sebepler ve hastalığın evreleri hakkında bilgi edinerek doğru tedavi yönteminin uygulanmasına destek olur.

Hepatit B biyopsisi hangi durumlarda uygulanır?
Hepatit B biyopsisi nasıl yapılır?

Hepatit B biyopsisi iğne yardımı ile hastanın doğrudan karaciğerine ulaşılarak ve karaciğerin iç kısımlarının görülebilmesini sağlayacak olan laparoskopik aletler ile yapılır. Hepatit B biyopsisi uygulanacak olan hastalar biyopsiden önce 12 saat aç kalmalıdır. Hepatit B biyopsisi uygulanacak olan hastalar sol tarafı üzerine yatırılır ve biyopsi lokal anestezi altında biyopsi iğneleri ile hastanın karaciğerine ulaşılarak doku alınması ile yapılır.

Biyopsi iğneleri ile karaciğerden doku alma yöntemi en çok yapılan yöntemlerdendir. Bu yöntem oldukça hızlı yapılır ve hastaya çok fazla rahatsızlık vermez. Doğrudan karaciğere ulaşılarak yapılan biyopsilerde günümüz şartlarında ultrasonoğrafi ile yapılması nedeniyle hastanın iç organlarına hiçbir zarar vermez.

Laparoskopi aletleri ile yapılan Hepatit B biyopsisi ise oldukça tecrübeli kişiler tarafından yapılmalıdır bu yöntem hastalarda oldukça fazla şikâyetlere neden olabilir ve oldukça pahalı bir yöntemdir. Ancak laparoskopik aletler ile yapılan Hepatit B biyopsisinde özel biyopsi iğnesinin ulaşacağı yerlerdeki meydana gelebilecek kanamaların görülüp kontrol altına alınabilmesi ve aletin ucundaki ufak kamera sayesinde karaciğer için en uygun olabilecek olan bir kısmından doku alınabilmesini sağlaması açısından da oldukça önem taşır.

Hepatit B biyopsisi hangi durumlarda uygulanmaz?

Hepatit B biyopsisisinin, hastanın kan testlerinde bozukluk olması, karaciğerde oluşan apse veya kist durumlarında ve akciğer zarında oluşan iltihap ya da karaciğer tümörlerinde uygulanması sakıncalıdır.

Hepatit B biyopsisinin hastaya zararı var mıdır?

Hepatit B biyopsisi, doğru bir şekilde uygulandığında ve gerekli olan tedbirler alındığı takdirde hiçbir tehlikesi olmayan bir yöntemdir. Ancak bazı durumlarda meydana gelebilecek komplikasyonlar geçicidir ve kısa bir süre sonra düzelir.

" } ] }