{ "title": "Endometrial Biyopsi", "image": "https://www.biyopsi.gen.tr/images/endometrial-biyopsi.jpg", "date": "19.01.2024 08:58:58", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Endometrial biyopsi, rahim içinden tanı ve tedavi amaçlı parça alınması işlemidir. Bu biyopsi daha çok endometrial hiperplazi gibi rahim iç dokusunun kalınlaşmasında ya da âdet kanamalarının uzun sürmesi gibi sorunlarda tanı ve tedavi amacıyla yapılır. Rahim iç dokusuna endometrium denildiğinden, rahim iç dokusundan parça alınması endometrial biyopsi olarak tanımlanır. Endometrium denilen rahim iç zarı her ay âdet kanaması şeklinde dışarı atılan dokudur. Endometrium hiperplazi ise rahim içi dokusunun kalınlaşması nedeniyle ortaya çıkar. Bu sorunda kanser şüpheleri oluşur. Çünkü rahim içi kalınlaşması beraberinde rahim kanserini getirebilir. Rahim içinde kalınlaşma kadınlarda daha çok 40 yaşından sonra görülür ve düzensiz âdet kanamalarının oluşmasına neden olur. Obez denilen kilolu kadınlarda vücuttaki östrojen hormonu yüksek olduğundan, rahim kanserinin öncüsü olarak görülen endometrium hiperplazi açısından risk altında olur.

Endometrial biyopsi neden yapılır?

Rahim içi dokusunda kalınlaşma olursa ve bu ultrason tetkikiyle belirlenirse, rahim içindeki dokudan parça alınmalı ve patolojide incelenmelidir. Bu işleme endometrial biyopsi denmektedir.

Endometrial biyopsi nasıl yapılır?

Rahim içi kalınlaşmanın ultrasonda tespit edilmesinden sonra, yapılacak biyopsi iki farklı şekilde uygulanabilir. Bunlar;

Full küretaj (Tam): bu biyopsi işleminde rahim içi dokusu tam olarak temizlenmekte ve kesin tanı konulmaktadır. Rahim içi dokusunun tamamen temizlenmesi yüzünden hastanın var olan kanaması kesilir. Bu sayede tedavi de uygulanmış olur. Rahim içinde fazla kalınlaşma yoksa bu işlem hastanın tedavi edilmesini sağlar. Bu işleme aynı zamanda tanı amaçlı küretaj yani probe küretaj adı verilir. Bu şekilde yapılan küretaj işleminde hastaya genel anestezi ya da lokal anestezi yapılabilir.

Pipelle ile biyopsi: bu yöntemde rahim iç dokusunun incelenmesinde pipelle denilen özel bir ince plastik boru kullanılır. Plastik boruyla endometrial biyopsi işlemi yapılır. Bu biyopsi sırasında hastaya anestezi verilmesine gerek kalmaz. Çünkü ağrısız ve kolay şekilde yapılır. Fakat rahim iç dokusu tam kazılmadığından, sadece tanı amaçlı kullanılır. Bunun tedavi edici özelliği bulunmamaktadır.

Endometrial biyopsi sonrasında

Endometrial biyopsi sonrası her iki yöntemde alınan parçalar patolojide mikroskobik değerlendirmeye gönderilir. Patolojik tetkik sonucuna göre tedavi planlaması yapılır. Alınan sonuç basit hiperplazi olursa, rahim içi dokusunun yaygın basit kalınlaşmasını ifade eder. Rahim içindeki sınırlı hiperplaziler ise hafif denilen fokal kistik hiperplazi olarak tanımlanır. Bu patolojik inceleme aynı zamanda rahim içi dokusundaki kanserleşme üzerine de belirtiler verir. Endometrial biyopsi sonucunun atipi olup olmadığı oldukça önemlidir. Hastalara uygulanacak tedavi rahim içi dokusunun kalınlaşma derecesine, ayrıca hastanın çocuk isteğine göre belirlenir. Hafif ve orta derecelerdeki rahim içi kalınlaşmasında oral yoldan 3-4 ay süreyle progesteron hormonu hap şeklinde verilerek, hasta takibe alınır. Daha sonra ikinci bir biyopsi yapılarak, tedavinin sonuçları değerlendirilir. Rahim içi kalınlaşmasının kanser öncüsü olduğu ya da kansere dönüşme riski yüksek olursa yani atipi olursa, hasta çocuk istemiyorsa, rahim cerrahi operasyon yapılarak alınabilir. Bu operasyona histerektomi adı verilir.
" } ] }