{ "title": "Eksizyonel Biyopsi", "image": "https://www.biyopsi.gen.tr/images/eksizyonel-biyopsi.jpg", "date": "21.01.2024 06:34:03", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Eksizyonel biyopsi, boyutları küçük olan lezyonların tanı ve tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu sayede yapılan işlem sayısı da azaltılmış olur. Özellikle malin melanom bakımından şüphe duyulan lezyonlarda tercih edilen biyopsi yöntemidir. Biyopsi hastalıkların tanısında, kitle ve lezyonların tanısında, bunlara uygulanacak tedavi yollarının belirlenmesinde kullanılan bir yöntemdir. Bu açıdan tıbbi olarak önemlidir. Biyopsi sırasında alınan materyal patoloji laboratuvarlarda incelenerek, sonuç alınır.

Eksizyonel biyopsi öncesi

Öncelikle uygulama odasında minör cerrahi işlemlere uygun şekilde tüm şartlar sağlanmalıdır. Normal standart preoperatif değerlendirme yapılarak, hastalara yapılan işlem hakkında ve bunun olası komplikasyonları hakkında bilgiler yazılı ve sözlü olarak verilmelidir. Hastaya onama formu imzalatılmalıdır. Eğer hastanın yaşı 18 altında olursa, formu velisi imzalamalıdır. Hastaya yapılacak cerrahi için uygun şekilde bone, eldiven, giysi gibi malzemeler hazırlanmalıdır.

Eksizyonel biyopsi nasıl uygulanır?

Cilt kırışıkları, çizgileri ve alanın gerginliğinin yönü gibi etkenler parmakla muayene edilir. Bunlardan elde edilen sonuca göre ciltte yapılacak, çizgilere paralel olan kesi yeri belirlenir. Eksizyon yapılacak bölge kalemle işaretlenerek, 1-2 mm'den lezyonun özelliklerine bağlı olarak daha büyük bir kesi yerine işaretleme yapılır. Eksizyonel biyopsi yapılacak alanın 1 cm'ye kadar etrafına lokal anestezi uygulanır. Anestezinin etkisi göstermesi için, 20 dakika kadar beklenir. Bu bölgeyle birlikte 5 cm'ye kadar çevresi özel antiseptik solüsyonla silinir. Bölgeye delikli bir örtü kapatılır. Cilt bistürinin olmadığı diğer elin parmaklarıyla gerilir ve sabitlenir. Bistüri ilk olarak ciltte 90 derece açı yapacak şekilde, ardından 45 derecelik açıyla aynı derinlikte kesilir. Ancak işlem sırasında bistürinin ucu dik olarak tutulmalıdır. Yara dudaklarının yara yüzeyiyle açısı 90 derece ve eşit derinlikte olur. Derinliğin tespiti lezyonun durumuna ve önceden yapılan tanıya uygun şekilde yapılır.

Kesi yerinden lezyon doku çengeli yardımıyla tutularak, bistüri ya da makasla kesilerek çıkarılır. Bu parça dermatopatolojik değerlendirme yapılması için, formol solüsyon içine konulur. Yaranın kenarları diseksiyon makasıyla 2 cm'lik alanda serbestleştirilir. Kolay kapanması için yara kenarları doku çengelleri yardımıyla kontrol edilir. Hastadaki kanama varlığı kontrol edilir. Damarlardaki kanamalarda bipolar penset, büyük damarlarda ise sütür kullanılır. Kesi yeri dikişle kapatılarak, bölge izotonik ile yıkanır, ardından kurulanır. Bazen uygun olursa üst dikişler yapılmaz, doku bantları kullanılır ve steril gazlı bezle bölge kapatılır.

Eksizyonel biyopsi sonrası postoperatif değerlendirme

Yapılan cerrahi girişimden 24-48 saat sonra, operasyon yapılan bölge açılır, izotonikle yıkanır. Ardından topikal antibiyotik içeren pomadla pansuman yapılır. Bölgede dikişler alınıncaya kadar, hastaya günlük pansuman düzenli olarak yapılır. Dikişlerin alınacağı zaman, yüzde 3-5 gün, saçlı deride 10-14 gün, boyun bölgesinde ise 7 gündür. Dikişlerin alınmasından sonra yaranın kenarlarına bir süre doku bantları konularak desteklenir.

Eksizyonel biyopsi yan etkileri ve komplikasyonları

Yapılan cerrahi bir işlem olduğundan, kanama riski başta olmak üzere enfeksiyon, dikişlerde açılma, ciltte dikişlere reaksiyon oluşması, damar ve sinir hasarı, nekroz, yara köşelerinde potluk, kabarma, kötü skar oluşumu gibi komplikasyonlar gelişebilir. Eksizyonel biyopsi sayesinde kasta, fasya, subkutan yağ dokusunda yerleşen derin lezyonlar ile yüzeysel lezyonlar tamamen çıkarılabilir. Uzman ellerde yapılırsa, biyopsinin yan etkileri olabildiğince az olur.
" } ] }