{ "title": "Boğaz Biyopsi", "image": "https://www.biyopsi.gen.tr/images/bogaz-biyopsi.jpg", "date": "21.01.2024 08:57:01", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Boğaz Biyopsi, (Tiroid) iğne biyopsisi tanı ve tedavide kullanılması gereken etkili ve en hassas tetkiktir. Boğaz biyopsisinde boğaz nodülünde kanserli hücre olup olmadığını anlamanın en uygun yolu boğaz iğne biyopsisi uygulamaktır. Boğaz nodülünün değerlendirilmesi için biyopsi yapılmasıdır. Erişile bilen bütün boğaz nodüllerine biyopsi yapılmalıdır. Boğaz da biyopsi yapılmayan nodülde kanser olup olmadığını hiçbir muayene sonucu veya kişi garanti konuşamaz. Bu sebeple el ile ulaşılamayan nodüllere bile ultrason ile mutlaka biyobsi uygulanmalıdır. Boğaz biyopsisini Uzman hekim tarafından yapılması aynı zamanda dalında uzmanlaşmış bir patolog tarafından değerlendirilerek operasyon yapılmalıdır. Boğaz biyopsisinde geliştirilen ince iğne biyopsi sayesinde doktor tarafından ameliyat kararı verilen hastalarda büyük oranda düşüş görülmektedir. Boğaz biyopsiden alınan örneklerde patolojik incelemeye gönderilen hasta hücrelerinde yok denecek kadar az kanser olduğu raporları gelmesi görülmektedir. Boğaz da yapılan biyopsi ile kanser türleri ve modüller patolog tarafından hemen teşhis edilmektedir. Ancak patologlar folliküler türünü biyopsi ile tanı koyamaz. Bu nedenle patolog folliküler tümör adı altında rapor yazar. Hastada kanser şüphesi patolog tarafından çıkan raporlarda ameliyat gereklidir.

Boğaz (Tiroid) İğne Biyopsisi

İlk önce boğaz biyopsisinde girecek hasta hazırlanmalıdır. Bunun için eğer hasta aspirin veya romatizma ilaçları kullanıyor ise kanamayı arttıracağı için bir iki gün önce kesilmelidir. Boğaz biyopsi yapılacağı zaman hastanın aç veya tok olması önemli değildir. Boğaz biyopside iki tür uygulama yapılır bunlar ultrason veya ultrason boğaz biyopsisi eğer nodül büyük ise ultrasona gerek yoktur. Yalnız nodül küçük ise nodülün yeri daha iyi görünmesi için ultrason ile yapılması uygun olur. Boğaz biyopsisi normal kan alımlarında kullanılan enjektörler ile yapılır. Farklı bir alet kullanılmadığı gibi korkulacak bir şeyin olmadığı sadece sıvı alındığı bilinmeli ve endişe edilmemelidir. Kesinlikle ameliyat yapılmaz. Bunun bir ameliyat olduğu korkusu ile biyopsiye gelmeyen, çok heyecanlanan hastalar aşırı stres yapan hastalar görülmektedir. Uygulama esnasında kişi masaya yatırılarak baş kısmının biraz arkaya vermesi istenerek ameliyata hazırlanır. Bu sebeple nodül ve bez daha iyi anlaşılır. Biyopsi esnasında kişiye fazla yutkunmanın iyi olmayacağı için bilgi verilir. Biyopsi uygulanacak bölge iyice anlaşıldıktan sonra alkollü bir pamuk ile cilt iyice temizlenir. Enjektör iğnesi uygulama yapılacak bölgeye hafifçe batırılarak nodüle girilir. Enjektör geri çekilerek nodülün hücrelerinin enjektöre gelmesi sağlanır. İğne çekildikten sonra oluşan kanmayı durdurmak için pamuk ile 10-15 dakika üzerine bastırılmalıdır. Oluşabilecek herhangi bir şişme veya kanama durdurulur.

Uygulama yapılan bölgeye ufak bir bant yapıştırılmalıdır. Uygulama sonrasında o bölgede ağrı ya da başka bir rahatsızlık hissedilir ise buz uygulaması yapılabilir. Enjektör ile şırınga içine çekilen biyopsi parçaları lam adı verilen küçük bir cam parçası üzerine püskürtülerek o bölgeye yayılır. Biyopsi parçaları incelenmek üzere patolojiye gönderilir. Biyopsi işlemi sırasında bölgeyi uyuşturmaya gerek yoktur çünkü bölgede herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez. Biyopsi uygulanan kişinin daha sonra yavaşça yataktan kalkarak dik bir şekilde oturması istenir. Sadece beş dakika kadar oturduktan sonra normal hayatınıza geri dönersiniz. Biyopsi sırasında iğne batırılan bölgede doğal olarak ufak bir ağrı hissedebilirsiniz. Hissettiğiniz ağrı kolunuzdan kan alınırken hissetmiş olduğunuz ağrı ile aynı derecede olacaktır. O yüzden korkmanıza ya da endişelenmenize hiç gerek yoktur çünkü hissetmiş olduğunuz ağrı geçicidir. Biyopsi uygulaması yapmaz iseniz nodül kanserli ise tedavi süresi geciktirilir ve sorun ilerleyerek kanserin yayılmasına sebep olacaktır. Nodülün kanserli olduğu anlaşılır ise ameliyat ona göre yapılmaktadır.
" } ] }