{ "title": "Böbrek Biyopsisi", "image": "https://www.biyopsi.gen.tr/images/bobrek-biyopsisi-9389.jpg", "date": "21.01.2024 09:50:20", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Böbrek biyopsisi, insan yaşamında böbreklerin sağlığın devam ettirilmesinde önemli görevleri vardır. Böbrek hastalıklarında en kısa sürede tanı konulmalı ve uygun tedavinin uygulanması gerekir. Çünkü böbrek hastalıklarının ilerlemesi, böbrek naklini dolayısıyla uygun organ bulunması gibi ciddi problemler yaşanmasına neden olur. Bazı böbrek hastalıklarında tanı için böbrek biyopsisi yapılması zorunludur. Bunun deneyimli bir doktor tarafından yapılması önemlidir. Biyopsi öncesinde yapılacak işlemin detayları, bunun neden yapılması gerektiği, hangi aşamaların olacağı, biyopsi yapıldıktan sonra yaşanabilecek komplikasyonları ve diğer önemli konuları hastalara anlatılması gerekir. Bunlar yapıldıktan sonra hastalardan bu konuda bilgilendirildiklerine dair belge imzalaması gerekir.

Böbrek biyopsisi nasıl yapılır?

Böbrek biyopsisi böbreklerden alınan küçük bir doku parçasıyla gerçekleştirilir. Bu materyalin uygun koşullarda patolojide incelemeye alınması gerekir. Bu organ biyopsisi farklı şekillerde yapılabilir. Böbreklerdeki soruna bağlı olarak, biyopsinin nasıl yapılacağı, hangi koşullarda gerçekleştirileceği tespit edilir. Böbrek biyopsisi genellikle ultrasonografi eşliğinde gerçekleştirilen perkütan biyopsisi şeklinde yapılır. Hastaların biyopsi yapılabilmesi için, bir gün hastaneden kalması gerekir. Biyopsi sonrasında tam yatak istirahati yapılması şarttır.

Biyopsi ultrasonografi eşliğinde yapılır ve hasta böbreğe ulaşılması için en uygun pozisyonda yatırılır. Yine ultrasonografi yardımıyla biyopsi örneği alınacak bölgeye lokal anestezi yapılır. Bunun ardından ufak çaplı insizyon yardımıyla bölgeye biyopsi iğnesinin girmesi sağlanır. Ultrason probu yardımıyla böbreğe ulaşılır. Buradan küçük bir doku parçası ya da parçacıkları alınır. Bazen yeterince materyalin alınması amacıyla, biyopsi iğnesi çok yönlü şekilde hareket ettirilebilir.

Bazen böbrek biyopsisi tomografi eşliğinde yapılabilir. Ancak bu biyopsiler oldukça tecrübeli bir ekiple yapılmalıdır. Ultrasonografi eşliğinde yapılan böbrek biyopsilerine göre bu teknik daha az merkezde uygulanmaktadır. Biyopsi örnekleri en uygun şartlarda patoloji laboratuvarına götürülmeli, inceleme yapılması için gereken işlemler yapılmalıdır. Böbrek biyopsisi genellikle immunofloresan tekniği yardımıyla değerlendirilir.

Böbrek biyopsisi bu şekilde görüntüleme yöntemleri yardımıyla yapılabildiği gibi, aynı zamanda ameliyatla laparoskopik yöntemle de yapılabilir. Yine hasta bu konuda bilgilendirilir. Böbrek biyopsisi öncesinde, biyopsi sırasında ve sonrasında olabilecek komplikasyonlar hasta tarafından da bilinmelidir.

Böbrek biyopsisi ne zaman yapılır?

Böbrek biyopsisi farklı durumlarda yapılması gerekli olan bir tanı yöntemidir. Eğer böbreklerin yeterince işlev görmediği düşünülüyorsa, nakil yapılmış olan böbreğin çalışmasının kontrol edilmesi, idrarda fazla miktarda protein atımı olduğunda, nefrotik sendrom ve izole glomerüler hematüri olgularında böbrek biyopsisi yapılarak, böbreklerin fonksiyonları değerlendirilir. Bu sayede hastadaki genetik hastalıkların teşhisi de yapılabilir.

Böbrek biyopsisi komplikasyonları var mı?

Böbrek biyopsisi yapılan hastaların idrarından kan gelmesi halinde ya da genel sağlığında herhangi bir bozukluk olduğunda mutlaka doktora gitmeleri gerekir. Kanama fazla sık olmasa da böbrek biyopsisi sonrasında ortaya çıkabilecek komplikasyonlar arasındadır. Bu konuda hastalar daha önceden bilgilendirilir.
" } ] }