{ "title": "Böbrek Biyopsi", "image": "https://www.biyopsi.gen.tr/images/bobrek-biyopsi(1).jpg", "date": "19.01.2024 04:36:52", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Böbrek biyopsi, böbrekte gelişen farklı hastalıklarda tam teşhis sağlamak ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için böbrekten doku alınır. Bu işlem böbrek biyopsisi olarak tanımlanır. Alınan doku mikroskop altında, ilgili alanda incelenir. Böbrek biyopsisi genellikle idrarda fazla protein ya da kan varlığında yapılır. Bunun haricinde böbrek kanserini teşhis etmek içinde kullanılan etkili tanı yöntemidir.

Böbrek biyopsi hazırlığı nasıl olur?

Biyopsiye başlamadan önce doktor hastasına lokal anestezi için kullanılacak ilaçlara karşı hassasiyeti olup olmadığı sorar. Şayet doktor sormamışsa hasta bu konu hakkında mutlaka doktorunu bilgilendirmelidir. Biyopsi sonrasında kanama riskine karşı kan testi istenebilir. Kan pıhtılaşması için herhangi bir ilaç kullanılıyorsa ya da düzenli olarak aspirin tarzı ilaçlar kullanılıyorsa bu konu test yapılmadan önce belirtilmelidir. Yine şeker hastalarının kullanmış olduğu ilaçlar biyopsi öncesinde doktora söylenmelidir.

Biyopsiden bir önceki gün, gece itibariyle herhangi bir şey yenip içilmemelidir. Bu bir tür güvenlik önlemidir. Tansiyon hastalarının aç karnına ilaçlarını alması kabul edilir. Çünkü böbrek için uygulanan biyopsi tansiyon yüksekliğinde yapılamaz. Tansiyon hastalarının bu konu hakkında doktoru bilgilendirmesi gerekir. Bazı durumlarda herhangi bir kanama riskine karşı hastanın bir gün hastanede tutulması gerekebilir.

Böbrek biyopsi nasıl yapılır?

Biyopsi günü mesane enfeksiyonu varlığının tespit edilmesi için idrar testine gerek duyulabilir. Şayet test sonucunda enfeksiyona rastlanmışsa önce bu enfeksiyonun tedavi edilmesi gerekir. Ardından tansiyon ölçümü yapılır. Operasyon anında tıbbi sıvıya ihtiyaç duyulması halinde kullanılacak serum damara yerleştirilir. Hasta yatağa yüz üstü yatar ve karın bölgesine yastık yerleştirilir. İç organları kontrol etmek için ultrason alınır. Ultrason için böbreklerin bulunduğu alanlara özel jel uygulanır. Ultrason yardımıyla doktor böbrekleri gözlemler ve biyopsi yapacağı böbreği tespit eder. Ultrason anında hastanın derin nefes alması ya da nefesini tutması ve ağır ağır nefes vermesi istenebilir.

Biyopsi yapılacak bölgenin uyuşması için deri altından hastaya ilaç enjekte edilir. Uyuşan bölgeden biyopside kullanılacak iğne sokulur. Hasta iğne bölgeye uygulandığında çok hafif bir acı hissedebilir. Bölge uyuştuktan sonra cerrah biyopsi için kullanılacak özel iğneyi böbreği uç kısmına gelecek şekilde alana yerleştirir. İğnenin ucundaki mekanizmalar sayesinde çok kısa süre içinde böbrekten biyopsi için yeterli doku örneği alınır. Sonra sonucun tam olması için bölgeden ikinci defa bölgedeki iğne hareket ettirilerek tekrar doku alınır. Alınan doku özel bir sıvı ile dolu kabın içine alınarak laboratuvara gönderilir. Detaylı bir şekilde incelenerek tanı konulabilir. Test sonucu herhangi bir aksilik olmadığı sürece 7-10 gün içinde alınabilir.

Böbrek biyopsi riskleri nelerdir?

Böbrek biyopsisi anında yaşanabilecek en önemli risk kanama riskidir. Hastalar genelde böbrek etrafında oluşan hafif seyirli kanamalar yaşar. Fakat bin kişide birinde ciddi boyutlarda kanama gelişme riski vardır. Eğer hasta ağır kanamaya maruz kalmışsa kan nakline ihtiyaç duyulabilir. Testten sonra neredeyse tüm hastaların idrarında kana rastlanır. Ancak bu durum korkulacak bir durum değildir. Çok nadir durumlarda biyopsi sonrası böbrek enfeksiyonu gelişme olasılığı da vardır.

Biyopsi sonrası hastanın bir gece hastanede gözetim altında tutulması uygun görülebilir. Bu süre içinde gerekli testler yapılır. Biyopsi ile alınan dokulara da incelenmeden evvel bazı testler uygulanabilir.
" } ] }