{ "title": "Biyopsi", "image": "https://www.biyopsi.gen.tr/images/biyopsi.jpg", "date": "21.01.2024 17:07:36", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Biyopsi, vücudun farklı alanlarından tanı amaçlı, mikroskop yardımıyla inceleme ya da farklı tetkikler yapmak için hücre ya da doku alma işlemidir. Biyopsi ilk defa 11. Yüzyılda Ebul Kasım tarafından guatr için uygulanmıştır. O günden bugüne yöntemde birçok gelişme olsa da hala guatr için vazgeçilmez bir tanı yöntemidir. Biyopsi vücudun herhangi bir yerinde şüphe duyulan dokular için uygulanmaktadır. Biyopsi yapılacaksa hastanın işlemden önce 12 saat hiçbir şey yiyip içmemesi gerekir. Biyopsi ile şüpheli dokunun tamamı çıkarılırsa işlem aynı zamanda tedavi edici özellikte taşır. Alınan parça özel sıvı dolu bir kabın içine alınarak ilgili alana gönderilir.

Çok kısa süre öncesine kadar doku parçası almak için açık cerrahiler yaygın bir şekilde kullanılmaktaydı ve hala kullanılmaktadır. Fakat günümüzde teknolojik imkânların sağlamış olduğu olanaklar sayesinde doku alma yani biyopsi işlemi farklı iğneler kullanılarak yapılmaya başlanmıştır.

İnce iğne aspirasyon biyopsisi

Farklı radyolojik görüntüleme teknikleri yardımıyla biyopsi uygulanacak kitle ya da organa özel bir iğne gönderilir ve bu iğne yardımıyla bölgeden örnek alınır. İnce iğne aspirasyon biyopsisi günümüzde en fazla kullanılan biyopsi çeşididir. Özellikle vücut yüzeyine yakın kitlelerde ve ultrason eşliğinde uygulananları çok sık tercih edilmektedir. İşlem için genelde anesteziye gerek duyulmaz. Biyopsi yapılan hasta işlemin ardından hemen günlük yaşamına dönebilir. Vücuttan alınan örnekler incelenmek için ilgili alanlara gönderilir ve kısa süre içinde incelenerek sonuçlanır. İşlem yaklaşık 15-20 dakika içinde tamamlanır. Cilde kesi açılmadığı için dikiş atılmasına gerek kalmaz. Ancak bu teknikte yanlış yerden parça alma ya da tanı için yetersiz kalma gibi sıkıntılar yaşanabilir.

Biyopsi çoğu kişi tarafından korkulan ve hatta fobiye dönüşen bir işlem olarak algılanmaktadır. Ancak biyopsi işlemi korkulacak nitelikte bir işlem değildir. Günlük hastane ortamında tıpkı kan alma işlemi gibi kolaylıkla ve plastik iğneler kullanılarak yapılmaktadır. Kişi herhangi bir ağrıya ya da acıya maruz kalmaz.

Core (Kor) biyopsi, kesici ya da kalın iğne biyopsisi

Ultrason, tomografi gibi farklı görüntüleme teknikleriyle parça alınacak bölgeye kesici bir iğne gönderilir. Bu iğne yardımıyla bölgeden örnek alınır. İşlem anında özel tasarlanmış biyopsi tabancaları kullanılır. İşlem anında hasta için lokal anestezi kullanılır. Hasta anestezinin etkisinden kurtulduktan sonra normal yaşamına dönüş yapabilir. İşlemde yetersiz materyal olasılığı yok denecek kadar azdır. İşlem ince iğne biyopsisi gibi yaklaşık 15-20 dakikada tamamlanır ve yine kesi açılmadığı için dikiş atılmaz. Fakat alınan örnek yanlış bir yerden alınabilir. Biyopsi anında kullanılan iğne kalın ve kesici olduğundan dolayı parça alınacak dokuda ince iğne biyopsisine nazaran kanama riski daha fazladır.

Açık (Cerrahi) biyopsisi: Uzman bir cerrah tarafından örnek alınacak organ ya da kitleye ufak bir operasyonla inilerek, parça alınır. İşlem anında genel ya da lokal anestezi tercihe dilebilir. Açık biyopsi için şüphe duyulan kitlenin ele gelmesi ya da işaretlenmesi gerekir. İşlem ameliyathane ortamında gerçekleşir ve parça bütün olarak alınır. Cerrahi biyopside parça bütün olarak alındığı için iğneli biyopsiye nazaran daha güvenlidir. Ayrıca işlem uygun bir tedaviyi de kapsar. Kesin tanı için 2 gün beklenmesi gerekir. Yumuşak dokudan alınan parçalarda süre 2 gün olurken, sert dokular için bu süre daha uzun olabilir. İşlem gözle görülerek yapıldığı için yanlış bir yerden alınma ve yetersiz materyal alınması söz konusu değildir.

Açık biyopsi ne zaman yapılır?
" } ] }