{ "title": "Biyopsi Nasıl Yapılır", "image": "https://www.biyopsi.gen.tr/images/biyopsi-nasil-yapilir.jpg", "date": "20.01.2024 09:14:16", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Biyopsi nasıl yapılır, tanı koymak, mikroskop altında incelemek ve çeşitli testler yapmak amacı ile vücudun herhangi bir kısmından doku ya da hücre parçası alma işlemidir.

Biyopsi yapılacak yerler, amacı ve nasıl yapılır?

Biyopsi yapılırken, organın içindeki kitlenin nerede olduğu ve nasıl alınacağına karar verilir. Biyopsi yapılacak yer anestezi işlemiyle uyuşturulur ve küçük parça şeklinde alınır. Bu alınan parça herhangi bir patolojik oluşumu var mı diye incelenir. Biyopsi işlemi ortalama 15-20 dakika sürer. Biyopsi işleminden sonra herhangi bir kesik ve dikiş işlemi yapılmamaktadır. Parça ve Kitle en uygun şekilde alınır. Hasta işlemden sonra hiçbir şey olmamış gibi rahat ve sağlıklıdır. Sadece anestezinin vermiş olduğu halsizlik susuzluk ve ayılma evresi vardır. Sonrasında yaşayabileceği bir iyileşme süreci yoktur.

Vücudun birçok yerine biyopsi uygulanır. Örneğin, Meme biyopsisi, genelde bayanlarda uygulanır. Sebebi de göğüs kanseri olma ihtimali olan kütleleri anlamak içindir. Biyopsi olmadan önce ultrasonla hastanın göğsündeki kitlenin nerede olduğu tespit edilir, sonra kişiye lokal anestezi uygulanır. Hastanın göğsündeki kitle alınır. Hasta biyopsi yapıldıktan sonra lokal anestezinin etkisinin geçmesi için sırt üstü olarak odaya alınır. Biyopsi işlemi bittikten sonra hasta aynı gün sadece 3 saat sonra günlük işlerini yapabilir. Nedeni de anestezinin etkisinin geçmesi yeterlidir.

Bir diğer Biyopsi işlemi de mide endoskopi işlemidir. Midede bulunan yarayı tespit etmek için kullanılır. Hasta biyopsi yapmadan önce tercihine göre tam anestezi olabilir ya da ağza uygulanan sprey ile hastanın sadece boğazı uyuşturulabilir. Sonra endoskopi hortumu ağızdan geçirilerek mideye kadar indirilir ve midede bulunan yaralı bölgenin görüntüsü alınır. Bu sayede hastanın midesinde ileride ilaçla tedavimi yoksa ameliyatla olacak bir müdahalemi anlaşılır. Hasta yine biyopsi işleminden sonra günlük yaşantısına devam edebilir.
" } ] }