{ "title": "Biyopsi İğnesi", "image": "https://www.biyopsi.gen.tr/images/biyopsi-ignesi.jpg", "date": "21.01.2024 01:44:54", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Biyopsi iğnesi, vücutta bir organ ya da dokuda gelişen bir hastalığın tanısını koymak amacıyla uygulanan girişimlerdir. Biyopsi iğnesi işlemin iğne ile yapılmasıdır. Vücutta gözle görülür yerlerden biyopsi için örnek doku almak nispeten daha basittir. Fakat vücudun görülmeyen iç kısımlarından örnek doku almak oldukça zordur. Daha eski yıllarda biyopsi cerrahi tekniğiyle yapılmaktaydı. Fakat günümüzde tıp camiasında yaşanan girişimsel radyoloji gelişimler sayesinde biyopsi artık ameliyatsız olarak ince iğneler yardımıyla kolaylıkla ve güvenle yapılabilmektedir. Ne kadar ince iğnelerle biyopsi yapılabilse de bazı durumlarda biyopsi için ameliyat tercih edilebilir.

İğne ile yapılan tüm biyopsiler görüntüleme teknikleri eşliğinde yapılır. Biyopsi uygulanacak doku ultrason veya tomografi yardımıyla görüntülenir. Görüntüleme anında bölgeye iğne ile girilerek doku örneği alınır. İşlem devam ettiği sürece iğnenin yeri ve dokunun uygunluğu kontrol edilir.

Biyopsi iğnesi nasıl kullanılır?

Tomografi ya da ultrason iğne biyopsisi anında kullanılan görüntüleme teknikleridir. Ultrason ya da tomografi sayesinde örnek alınacak olan doku veya tümör rahatlıkla gözlemlenir. İğnenin gireceği bölge uyuşturulur. Hastada heyecan ya da korku mevcutsa damarda sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlar verilir. Özel ince yapılı bir iğne görüntüleme yöntemiyle birlikte ilgili dokuya iletilir. İğnenin uç kısmı takip edilir. Dokuya ulaşan iğne ile bir veya birden fazla örnek alınır. Biyopsi iğnesi genelde ağrısız ve güvenli bir işlemdir. Eğer işlem kanama riski olmayan bir bölgeden yapılmışsa hasta biyopsiden sonra eve gönderilebilir. Şayet böbrek ya da karaciğer gibi kanama riski olan bölgelerden yapılmışsa hastanın biyopsiden sonra birkaç saat hastanede kalması gerekebilir.

Biyopsi iğnesi ağrılı bir işlem midir?

Biyopsi iğnesi kullanılarak yapılan girişimler hem kısa sürede tamamlanır hem de oldukça ağrısızdır. Normal şartlarda iğnenin girdiği bölgede hafif ağrı hissi oluşabilir. Ancak hastanın ağrıya maruz kalmaması için iğnenin gireceği alan uyuşturulur. Uyuşturma işlemi bazen yetersiz kalabilir. Eğer derin dokulara iniliyorsa hasta hafif ağrı yaşayabilir. Bunun için işlemin tecrübeli ellerde yapılması önemlidir. Damardan yapılan ağrı kesici ve sakinleştiriciler de ağrı hissini azaltmanın bir diğer yoludur. Damardan verilen ilaçlar narkoz değildir. İşlem anında hastayı uyutmaz, ancak yaşanabilecek ağrıyı engeller.

Biyopsi iğnesi çeşitleri

İnce iğne biyopsisi (İnce iğne aspirasyonu): İşlem anında kullanılan iğne tıpkı kan alırken kullanılan iğneler kadar incedir. Kullanılan iğne ince yapıda olduğu için kanama riski en aza iner. Bu nedenle bu iğneler biyopsi alınacak bölgenin kanama riski varsa orada kullanılır. Guatr biyopsisi alınacaksa her zaman ince biyopsi iğneleri kullanılır. İnce iğne biyopsisinde en önemli dezavantaj ilgili alandan doku alamamasıdır. İğne sadece küçük hücre örnekleri alabilir. İnce iğne biyopsisi, tümörün iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu gösterir. Biyopsi ile alınan örnek yeterli değilse tanı koyulamaz ve yeni bir biyopsi işlemine ihtiyaç duyulur.

Kalın iğne biyopsisi (Doku biyopsisi): Biyopsi anında kullanılan iğnelerin kalınlığı yaklaşık 1 milim kadardır. Eğer biyopsi kemikler için uygulanacaksa kullanılan iğne biraz daha kalın olur. Kalın iğne biyopsisi ile tanı daha kolay konulabilir ve işlemin tekrarlanma olasılığı daha az olur. Kalın iğne biyopsisi tümör için uygulanacaksa tümörün tipini kesin belirler. Bu sayede aynı anda tedavi seçeneği de belirlenebilir. Ancak kalın iğnenin kanama olasılığını arttırma riski vardır. Bu risk için hastadan biyopsiden önce ve sonra kan alınabilir. İşlemden sonra gelişebilecek kanama riskine karşı hastanın 4 saat kadar gözetim altında tutulması gerekir. İnce iğne biyopsisine göre daha avantajlı olduğu için guatr ve meme biyopsileri hariç geriye kalan biyopsiler için kalın iğne biyopsisi tercih edilir.
" } ] }